- - - - - -
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Δραστηριότητες
ΣΧΟΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Το Ομακοείο Καρδίτσας διδάσκει τις ενότητες της εσωτερικής φιλοσοφίας.
θεραπευτικες Συνεδριες
Εσωτερισμός προς όλους
Εφαρμογή εσωθεραπευτικών μεθόδων εναλλακτικής θεραπευτικής που στοχεύουν στην πρόληψη, αρμονία, διατήρηση, της υγείας του ανθρωπίνου οργανισμού.
εκπαιδευση
Θεματολογία της μεταφυσικής & του εσωτερισμού
Παρέχεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που χαρίζει στον μαθητή τα μέγιστα όσα οφέλη.
Βιβλιογραφια
Πώληση Βιβλίων
Παρατίθενται βιβλία , μελέτες και περιοδικά από τους Ν.Α.Μαργιωρή, Κατσιάμπα Λ. Ηλία & Τσιάπουλα Β. Ελευθέριο ιδρυτή και εκπρόσωπο του Ομακοείου Καρδίτσας.
A+ R A-

show

 

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ / ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ   

show

Τα ετήσια προγράμματα της μεταφυσικής και του εσωτερισμού αφορούν ανάπτυξη  θεμάτων με βάση την αντίληψη των μυστών.  Οι παρακαταθήκες που άφησαν μεγάλοι μύστες δηλώνουν την προέλευση του ανθρώπου, την έννοια της πνευματικής εξέλιξης, την ανάπτυξη των εσωτερικών δυνατοτήτων του ανθρώπου,  της πραγμάτωσης του ανθρώπου με βάση την αντίληψη της εσωτερικής φιλοσοφίας, την ατομική και ομαδική εξέλιξη, την ανάπτυξη των εσωτερικών δυνάμεων του ανθρώπου, η έννοια των δεσμών του ανθρώπου.

         Τα θέματα αντλούνται από ενότητες του εσωτερισμού όπως   «εσωτερική φιλοσοφία», «εσωτερική μύηση», «εσωτερική θεραπευτική», «αστρολογία-αστροσοφία», «προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί», «Διαλογισμός», «Τα Συστήματα Της Γιόγκα» .

show

Τα σεμινάρια εσωτερικής φιλοσοφίας στοχεύουν στην κατάρτιση πάνω σε τομείς της μεταφυσικής και του εσωτερισμού. Οι κύριες ενότητες των σεμιναρίων αφορούν την ιστορία της μεταφυσικής, τις εσωθεραπευτικές μεθόδους των εναλλακτικών θεραπειών, ασκήσεις των συστημάτων της γιόγκα  που είναι σε θέση να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

        Η κατάρτιση σε ασκήσεις της γιόγκα βοηθούν τον άνθρωπο να διδαχθεί μεθόδους που να τον βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή του. Η μέθοδος της διαφραγματικής αναπνοής,  χαλάρωσης, στοχασμού,  διαλογισμού παρέχουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κάνει χρήση του εσωτερικού του δυναμισμού χωρίς τη βοήθεια τρίτου ανθρώπου , ενός εσωθεραπευτή, αλλά με τη βοήθεια του ίδιου του εαυτού του.

show Ο όρος «εσωθεραπευτικές μέθοδοι» αφορούν τη χρήση του λόγου της εξερχόμενης ροής της ενέργειας από τα άκρα του ανθρώπου, την πίστη, τη συγκέντρωση, τον δημιουργικό οραματισμό, το διαλογισμό,  και γενικότερα τη χρήση του εσωτερικού δυναμισμού του ανθρώπου και της ζωτικότητάς του, που ενυπάρχει στον άνθρωπο , θρέφει και συντηρεί τον ίδιο.  

news

Άρθρο 38 - ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ

  • Κατηγορία: news
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 10:00
  • Γράφτηκε από τον/την Super User
  • Εμφανίσεις: 15912

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ

 

 

Του Ελευθερίου Τσιάπουλα , ιδρυτή του Ομακοείου Καρδίτσας

 

 

Εισαγωγή

Οι λέξεις “Ράτζα Γιόγκα” είναι διαδεδομένες στους εσωτερικούς αναζητητές και σε όσους διδάσκονται τα συστήματα της γιόγκα. Η ράτζα έχει σημαντικό ρόλο μεταξύ των συστημάτων της γιόγκα . Ειδικότερα θα δούμε α) τι είναι η ράτζα γιόγκα β) η προέλευση της ράτζα γ) ο σκοπός της ράτζα γιόγκα δ) η εφαρμογή της γιόγκα σήμερα ε) η θέση της ράτζα στο ινδικό φιλοσοφικό σύστημα στ) η αντίληψη της ράτζα για την ύλη η) οι δύο πτυχές της ράτζα θ) οι επιδράσεις της ράτζα επί του ανθρώπου ι) η ράτζα ως αναπόσπαστο τμήμα των άλλων συστημάτων της γιόγκα θ) οι επιστημονικές έρευνες πάνω στις επιδράσεις τεχνικών της ράτζα. Η ανάπτυξη των ενοτήτων αυτών θα μας δώσουν μια σαφή εικόνα για το ζήτημα και όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το ζήτημα της εσωτερικής εξέλιξης.



α) Ο όρος “Ράτζα” είναι σανσκριτικός και σημαίνει “βασιλιάς”. Ο όρος “γιόγκα” σημαίνει ένωση-γάμος-ζέυξη. Η σύνθεση των όρων μας δίδει την έννοια της βασιλικής ένωσης ή αλλιώς την ένωση του εξωτερικού με το εσωτερικό “είναι” του ανθρώπου . Στην ουσία είναι η συνειδητοποίηση του άγνωστου μέρους του εαυτού μας που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη συνείδηση ή τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου. Άλλα ονόματα που ονομάζουν τη Ράτζα είναι “Μάχα”, “Αστάνγκα”, “Ασταβάκρα”,“Ράγια” κλπ (Μαργιωρής 1983 : 24-25, 29-36 ; Μαργιωρής 1985 : 144-151)

 


β) Η προέλευση της Ράτζα βρίσκεται σε ένα πολιτισμό, που ζούσε προ των μεγάλων κατακλυσμών, τους Δραβίδες. Ο πολιτισμός αυτός ανέπτυξε ένα μεγάλο εξελεγκτικά πολιτισμό. Απόγονοι των Δραβίδων που κληροδότησαν τμήματα του πολιτισμού αυτού είναι οι Έλληνες, Αιγύπτιοι, και οι Ινδοί. Το 18.000 π.Χ ένα τμήμα των Δραβίδων με τη μετανάστευσή του μετέφερε και τον πολιτισμό του στη σημερινή Ινδία και ιδίως στη Νότια. Οι Δραβίδες προσέθεσαν στις Βέδες τη Βεδάντα ή αλλιώς τις “το Τέλος των Βεδών” , όπου εμπεριέχονται οι πηγές της Ράτζα και Κουνταλίνη γιόγκα. (Μαργιωρής 1996 : 57-63, 65-73, 75-80, 81-91)
Ο Πατάντζαλι το 250 π.χ περίπου συγκέντρωσε όλα τα σκόρπια κείμενα που αφορούσαν τη λύτρωση του ανθρώπου και τα συνέραψε σε ένα βιβλίο που ονομάστηκε “Γιόγκα Σούτρας” ή “οι αφορισμοί της γιόγκα”. Τα αναφερόμενα “σκόρπια κείμενα” αφορούν τις παραδόσεις, που προέρχονται από παλαιότατες εποχές και χωρίζονται σε τέσσερα μέρη που ασχολούνται α) τη φύση και το σκοπό του Σαμάντχι β) τα μέσα προς την επίτευξή του γ) την περιγραφή των δυνατοτήτων που αποκτά ο γιόγκι δ) τον ορισμό της λυτρώσεως. (Τζαμαλούκας 1978 : 46-56 ; Μαργιωρής 1985 : 145-146 ; Μαργιωρής 1983 : 58- 61)
Η άλλη πλευρά της Ράτζα που είναι η Κουνταλίνη ή Τάντρα στηρίζεται στις λεγόμενες “Ουπανισάντ” που εκτιμάται ότι συντάχθηκαν ανάμεσα στο 1000 π.Χ και το 300 π.Χ . Αλλιώς οι Ουπανισάντ ονομάζονται “Βεδάντα” ή το “Τέλος των Βεδών”.(Ζωγραφάκης 1978 : 17-23) Είναι κείμενα που συμπληρώνουν και αποτελούν το τέλος καθεμίας από τις τέσσερις Βέδες. Σήμερα σώζονται 108 Ουπανισάντ από τις οποίες ο μονιστής Σανκάρα θεωρεί ότι τουλάχιστον 16 είναι αναμφισβήτητα αληθινές. (Τζαμαλούκας 1978 : 21-24, 40-46 ; Μαργιωρής 1985 : 340-342 ; 1983: 100-115 : ; Κατσιαμπας 1995 : )



γ) Σκοπός της ράτζα γιόγκα είναι να προσανατολίσει τον άνθρωπο κατάλληλα, ώστε να πετύχει τη λεγόμενη “Εσωτερική Πραγμάτωση” που είναι παράγωγο ή συνέπεια της εσωτερικής εξέλιξης του ανθρώπου. Η έννοια της εσωτερικής πραγμάτωσης σημαίνει την ανάπτυξη της αυτοκυριαρχίας, αυτάρκειας, εσωτερικής πληρότητας, ανάβλεψης, της σταδιακής εκλέπτυνσης της ανθρώπινης αντίληψης που οδηγεί στη συνειδητοποίηση του εσωτερικού “είναι” του ανθρώπου. Αυτό ονομάζεται στη μεταφυσική ορολογία “εσωτερική μύηση”. (Μαργιωρής 1983 : 29-32 , 37-41)
Απόρροια της εσωτερικής εξέλιξης, είναι η εσωτερική μύηση και η θεραπευτική πλευρά. Μόνο όταν ο άνθρωπος αποκτήσει και ελέγξει τον εαυτό του καθίσταται ικανός να δρομολογήσει μια καλύτερη πορεία στη ζωή του. (Μαργιωρής 1983 : 20-23)

 



δ) Τα μεταφυσικά κινήματα είναι εκείνα που διασώζουν, διατηρούν και εφαρμόζουν την εσωτερική γνώση, και έχουν ως ουσιαστικό στόχο την “Εσωτερική Πραγμάτωση” του ανθρώπου.
Στην ανατολή τα μεταφυσικά κινήματα και οι θρησκείες της ανατολής έχουν υιοθετήσει συστήματα της γιόγκα μεταξύ των οποίων και τη Ράτζα γιόγκα. Στη Δύση έχει υιοθετηθεί η εφαρμογή των τεχνικών της γιόγκα από φορείς όπως τις σχολές της γιόγκα, τις σχολές της εσωτερικής φιλοσοφίας και από μερικά μεταφυσικά κινήματα. Μια ελαφρά μορφή γιόγκα εφαρμόζεται στα γυμναστήρια, σε κάποια κέντρα αποκατάστασης, και σε ορισμένα πανεπιστήμια.(Μαργιωρής 1983 : 20-23, 26-28, 60)
Κύριο σημείο είναι ότι μέσα από τα συστήματα της γιόγκα η ράτζα γιόγκα είναι η πλέον ενδεδειγμένη από όλα τα άλλα συστήματα της γιόγκα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα. Την αλήθεια αυτή επεσήμαναν και όσοι έφεραν τη γιόγκα στη Δύση, όπως ο σουάμι Βιβεκανάντα, ο Γιογκανάντα, ο Μαχαρίσι Μαχές, ο Σατυανάντα και ο Ν. Α. Μαργιωρής. (Μαργιωρής 1983 : 38 ; Μπέϊλη 1950 : 107-113)



ε) Η Ράτζα γιόγκα, όπως και όλης της γιόγκα λαμβάνει όρους και στοιχεία από το φιλοσοφικό σύστημα της “Σάμκυα”, που διακρίνει τα συστατικά που αποτελούν τον κόσμο και τον άνθρωπο και κάνει τις συσχετίσεις των δύο. Η σύνδεση της γιόγκα με το τρίτο ινδικό φιλοσοφικό σύστημα, τη Σάμκυα μας παρέχει την Καϊβαλάγια ή αλλιώς την απολύτρωση που σημαίνει τη σταδιακή αποδέσμευση του ανθρώπου από τα καρμικά δεσμά. (Μαργιωρής 1985 : 145-146 )



στ) Η Ράτζα γιόγκα αντιμετωπίζει την ύλη, ως ένα ενεργειακό πεδίο στο οποίο εξελίσσονται τα όντα που ζουν σε αυτή. Η δομή της ύλης για τη ράτζα στηρίζεται πάνω στην παλμικότητα των ατόμων και τη μαγνητική ροή, που είναι παράγωγο της Πράνα ή της Πρωτογενής μορφή της ενέργειας, που διέπει το σύμπαν. (Μαργιωρής 1983 : 90-95)
Έχοντας γνώση των προαναφερθέντων η Ράτζα έρχεται να μας δώσει τις κατάλληλες τεχνικές ώστε ο εκπαιδευόμενος να καταστεί ικανός να δημιουργεί τους κατάλληλους μετασχηματισμούς που συνδέονται με τη μυητική ή εξελεγκτική πλευρά αλλά και με τη θεραπευτική κατεπέκταση. (Μαργιωρής 1983 : 33- 36 : 90-95)

 


η) Η Ράτζα Γιόγκα έχει δύο πλευρές . Η πρώτη ακολουθεί το δρόμο του διαλογισμού και η δεύτερη το δρόμο της θέλησης ή της πίστης σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνικών.

Ειδικότερα η Ράτζα διαθέτει οχτώ βαθμίδες εκπαίδευσης ή τεχνικές μέσω των οποίων ο ασκούμενος καταφέρνει να φτάσει στο ποθούμενο.
Πρώτη βαθμίδα της ράτζα είναι η Γιάμα. Είναι υποδείξεις που ο άνθρωπος χρειάζεται να προσδιορίσει τις σχέσεις του ιδίου με τους συνανθρώπους. (Τζαμαλούκας 1978 : 47-48 ; Μαργιωρής 1983 : 33, 161)
Δεύτερη βαθμίδα η «Νι Γιάμα» που προσδιορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του.(Τζαμαλούκας 1978 : 47-48 ;Μαργιωρής 1983 : 33, 161 ; Μπέιλη 1950 : 165-167 )
Τρίτη βαθμίδα είναι η Αζάνα ή αλλιώς στάση, που προσδιορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις, που χρειάζεται ο άνθρωπος για να λάβει τις κατάλληλες στάσεις με τις οποίες πρέπει να δουλέψει ώστε να πετύχει το στόχο του. Τέτοιες στάσεις είναι η στάση του λωτού, του διαμαντιού κλπ (Τζαμαλούκας 1978 : 48-49 ; Μαργιωρής 1983 : 34, 161)
Τέταρτη βαθμίδα είναι η “Πραναγιάμα” και σημαίνει τον έλεγχο του ενεργειακού δυναμισμού ή της Πράνα που πραγματοποιείται με ειδικές τεχνικές αναπνοών. Μέσω των τεχνικών αναπνοής δημιουργούμε δονήσεις και εντάσεις, αναβιβάζουμε τις ενεργειακές συχνότητες του σώματος, στο απώτατο σημείο ελέγχου και κυριαρχίας της φυσικής ύλης του σώματος. (Τζαμαλούκας 1978 : 49-50 ;Μαργιωρής 1983 : 62-68 ,135-140)
Πέμπτη βαθμίδα είναι η Πρατιακάρα που είναι ο τρόπος ελέγχου και μετασχηματισμού των υψηλών δονήσεων ή συχνοτήτων σε χαμηλές συχνότητες, που επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώσει κάθε είδους εντάσεις. (Τζαμαλούκας 1978 : 50-51 ;Μαργιωρής 1983 : 69-71 ,141-145)
Έκτη βαθμίδα είναι η Νταράνα ή συγκέντρωση, που είναι η εστίαση του νου σε ένα στόχο. Στόχος εδώ είναι η δημιουργία ενός δυναμισμού στο νου του ανθρώπου, που συμβολίζεται με ένα δισκοπότηρο, για να σχηματισθεί ένας ενεργειακός δίαυλος μεταξύ νου και στόχου. (Τζαμαλούκας 1978 : 51-52 ;Μαργιωρής 1983 : 72-74, 146-150)
Στην έβδομη Βαθμίδα ανήκει η Ντυανά ή αλλιώς ο Διαλογισμός, που είναι το επόμενο στάδιο της συγκέντρωσης. Το στάδιο αυτό είναι
ένα είδος κενότητας στη οποία περιέρχεται ο νους. (Τζαμαλούκας 1978 : 52-53 ;Μαργιωρής 1983 : 75-78, 151-155)
Η όγδοη Βαθμίδα είναι η ένωση του στόχου-αντικειμένου με το νου, που οδηγεί στην ένωση ή στη “θεία κοινωνία”, που πλέον ο άνθρωπος κοινωνεί με την αόρατη περιοχή ή την περιοχή των Πρώτων Αιτιών όπου τα άρρητα και τα κρύφια της Δημιουργίας. Το στάδιο αυτό ονομάζεται Σαμάντχι στη σανσκριτική γλώσσα. (Τζαμαλούκας 1978 : 53-55 ; Μαργιωρής 1983 : 79-84, 156-160)
Η ένατη Βαθμίδα είναι εκείνο το στάδιο στο οποίο περιέρχεται ο άνθρωπος όταν υπερβεί τους φραγμούς, περιορισμούς ή νόμους της ύλης. Ονομάζεται Καϊβαλάγια. (Τζαμαλούκας 1978 : 55-56 ;Μαργιωρής 1983 : 59)
Η άλλη πτυχή της Ράτζα είναι η Κουνταλίνη γιόγκα. Στόχος είναι η ενεργοποίηση της υπερσυνείδησης με μέσο την ανάφλεξη της συσπειρωμένης δύναμης της ζωής, που βρίσκεται στο ύψος του κόκκυγα και η άνοδό της προς τα άνω στον αιθερικό σωλήνα, που ονομάζεται “σουσούμνα”. (Μαργιωρής 1983 : 100-115)
Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούνται είναι α) ειδικές αναπνοές (κουμπάκα) β) τεχνικές σωματικές (μούντρες και μπάντες) γ) συγκέντρωση δ) η πίστη-θέληση του ανθρώπου. Η χρήση των τεχνικών αναθερμαίνει το ανθρώπινο σώμα και διεγείρει την Κουνταλίνη ,διανοίγει τους αιθερικούς αυλούς και επιτρέπει την άνοδο της συσπειρωμένης δύναμης της ζωής. (Κατσιάμπας 1995 : 179 : Lidell 1983 : 70-77)



θ) Η Ράτζα χωρίζει το νου και εγκέφαλο του ανθρώπου σε τρία μέρη , το συνειδητό , υποσυνείδητο και το υπερσυνειδητό. Το μέρος της συνείδησης αφορά το πεδίο αντίληψης των πέντε αισθήσεων. Το υποσυνείδητο είναι ένα βαθύτερο τμήμα της συνείδησης, που είναι υπεύθυνο για τις ακούσιες λειτουργίες κυρίως του ανθρώπινου οργανισμού και κατέχει υψηλής αξίας και σημασίας γνώση. (Μαργιωρής 1983 : 17 ; Γουώλτερς 1996 : 29-46,47- 62)
Η υπερσυνείδηση είναι το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου, που όταν δραστηριοποιηθεί καθιστά τον άνθρωπο ικανό να αντιληφθεί τη συνέχεια του ορατού πεδίου όπου υπάρχουν τα πραγματικά αίτια του κόσμου. (Μαργιωρής 1983 : 17-18 ; Γουώλτερς 1996 :17-28)
Η ενεργοποίηση της υπερσυνείδησης είναι ο ουσιαστικός στόχος της ράτζα και παρέχει τις πρακτικές για την επίτευξη αυτού. Η ανεπάρκεια του ανθρώπου να συλλάβει το ευρύτερο τμήμα του κόσμου ή της δημιουργίας του στερεί τη γνώση των Πρώτων Αρχών ή τις Πρώτες Αιτίες από όπου προέρχονται τα πραγματικά αίτια της ύλης. (Μαργιωρής 1983 : 17-19 ; Γουωλτερ 1996 : 17-28 )

 



ι) Οι επιδράσεις στη Ράτζα Γιόγκα είναι αποτέλεσμα της εκπαίδευσης πάνω στην κυριαρχία των δονήσεων του σώματος που συντελείται μέσα από το μετασχηματισμό της παλμικότητας ή των συχνοτήτων των ατόμων της ύλης του σώματός μας. Η δυνατότητα μεταλλαγής των συχνοτήτων του σώματος συνεχώς ανέρχεται με συνέπεια τη δυνατότητα του ανθρώπου να επαναφέρει συνειδητά την αποκατάσταση των διασαλεύσεων του σώματος. (Βιβεκανάντα 1991 : 45-60)
Ειδικότερα οι επιδράσεις της ράτζα είναι η ανάπτυξη της αυτοκυριαρχίας, η επιτάχυνση της εξελεγκτικής πορείας του ανθρώπου και της ψυχής του προς το βαθύτερο πυρήνα-εαυτό, την αποτοξίνωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του ανθρωπίνου οργανισμού, την έκκριση κατάλληλων για την αποκατάσταση του οργανισμού , την παράταση της ζωής, καλύτερη ποιότητα υγείας σε όλα τα επίπεδα, σωματικό, νοητικό, ψυχικό, πνευματικό. (Μαργιωρής 1983 : 19)



κ) Η ράτζα γιόγκα δεν επαρκεί από μονή της για να φτάσει ο ασκούμενος στην εσωτερική πραγμάτωση αλλά απαιτεί την συμμετοχή του και σε άλλα συστήματα της γιόγκα . Η κρίγια γιόγκα είναι η προετοιμασία του μαθητή για τη ράτζα. (Μαργιωρής 1988 : 30-35) Η γκνάνι είναι η ανάπτυξη του νου μέσα από τη σύνθεση και ανασύνθεση της γνώσης.(Βιβεκανάντα 1998 : 219- 243) Η κάρμα διδάσκει τον τρόπο της συμπεριφοράς του ανθρώπου με βάση της σχέση της αιτίας και του αποτελέσματος στην ύλη. (Μαργιωρής 1989: 25-48 ; Βιβεκανάντα 1993 : 11-21) Η Μπάκτι γιόγκα είναι η ανάπτυξη της πίστης του ανθρώπου. (Βιβεκανάντα 1993 : 17-23) Η Μάντραμ Γιόγκα είναι η ανάπτυξη του εσωτερικού δυναμισμού με βάση την προφορά λέξεων που συγκινούν τον ασκούμενο.(Μαργιωρής 1983: 44- 45) Η Σάμπτ είναι ο συντονισμός του μαθητή με τον αιώνιο ήχο το σύμπαντος. (Μαργιωρής 1983: 50-51) Η χάθα δεν στρέφεται προς την ένωση με το έσω είναι αλλά στρέφεται προς την ένωση με το έξω άνθρωπο. (Μαργιωρής 1983: 43-44)



λ) Η επιστημονική άποψη και έρευνα έχει διαπιστώσει πολλά οφέλη από την άσκηση των τεχνικών της γιόγκα. Οι έρευνες του καρδιολόγου Hebert Benson στη δεκαετία του 1970 προτάθηκε ότι ο διαλογισμός ήταν μια ξεχωριστή κατάσταση συνειδητότητας στην οποία είχαν καταγραφεί τα παρακάτω αποτελέσματα (Peters, Γεωργακούδης & άλλοι 2000: 28-29)

1. Μείωση του μεταβολικού επιπέδου και του ρυθμού της αναπνοής. Το άτομο νοιώθει υπερβολικά ήρεμο και χαλαρό.
2. Μείωση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης . Η καρδιά δουλεύει λιγότερο καθώς το οξυγόνο που προμηθεύεται ο οργανισμός είναι τώρα περισσότερο.
3. Μια υποκειμενική αίσθηση “απόσυρσης” από την καθημερινότητα και εμβάθυνσης στον ίδιο τον εαυτό.
4. Σε βαθύ επίπεδο ,τα ερεθίσματα στο περιβάλλον λαμβάνονται σαν “παθητικά” και δεν τους δίνεται καμία σημασία. Το άτομο παραμένει ήρεμο για αρκετά λεπτά της ώρας, μέχρι να αποφασίσει να “βγει” από την κατάσταση.
5. Το άτομο νοιώθει ευεξία κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά.

Παράλληλα με τις παραπάνω μελέτες του Benson υπήρχε διάδοση του “Υπερβατικού Διαλογισμού” (Transcentedal Medidation) του Μαχαρίσι Μαχές. Η καθημερινή πρακτική είχε συνδεθεί με πλήθος από θεραπευτικά οφέλη και αυτό οδήγησε σε μια έξαρση μελέτης του στα πανεπιστήμια. Στις έρευνες χωρίστηκαν άτομα σε τρία γκρουπ. Στο πρώτο ακολουθήθηκε η κλασική αγωγή για τους υπερτασικούς, στο δεύτερο μια άσκηση μυϊκής χαλάρωσης και στο τρίτο ο διαλογισμός. Τα αποτελέσματα μετά από τρεις μήνες έδειξαν ότι ο διαλογισμός κατόρθωσε να ρίξει την αρτηριακή πίεση, χωρίς την ανάγκη άλλης θεραπείας. (Peters, Γεωργακούδης & άλλοι 2000: 30-33)

Σε μια άλλη έρευνα ο διαλογισμός εφαρμόστηκε στους υπαλλήλους μιας εταιρίας και τα αποτελέσματά του συγκρίθηκαν με τους υπαλλήλους μιας άλλης εταιρίας, που δεν εφάρμοσαν την τεχνική. Η σύγκριση στόχευε να δείξει κατά πόσο οι υπάλληλοι που εφάρμοζαν το διαλογισμό είχαν καλύτερη υγεία από τα άλλα άτομα. Ακόμη συνέκριναν τα δύο γκρουπ ως προς την κατανάλωση ποτού ,τσιγάρων στην αρχή και στο τέλος της έρευνας και τα σωματικά προβλήματα για κάθε άτομο ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μειωμένη κατανάλωση τσιγάρων, καπνού και μειωμένα σωματικά προβλήματα σε όσους ακολουθούσαν τη διαδικασία του διαλογισμού. Ανάλογα αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στο άλλο γκρουπ των μη διαλογιζομένων. (Peters, Γεωργακούδης & άλλοι 2000: 30-33)
Επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι όσοι εφαρμόζουν το διαλογισμό σε μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να δείχνουν και να αισθάνονται νεότεροι συγκρινόμενοι με άτομα, που δεν εφαρμόζουν την πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος αντι- γήρανσης. (Peters, Γεωργακούδης & άλλοι 2000: 31-33)

Ο Itzhak Bentov άρχισε να πειραματίζεται με βαλλιστοκαρδιογράφους ή αλλιώς BCG και ένα μηχάνημα πυκνωτών, που δεν αγγίζουν το σώμα και όπου μετράται κάθε μεταβολή που το ζωντανό βιολογικό σύστημα προκαλεί το το πεδίο του μηχανήματος. Όλες οι λειτουργίες του σώματος καταγράφονται και συγκρίνονται σε ασκούμενους στην κουνταλίνη και το διαλογισμό. (Νοτόπουλος 166-171)
Χώρισε ο Bentov το διαλογισμό σε στάδια ανάλογα με τις αντιδράσεις. Στο 1ο στάδιο παρατηρήθηκε ότι οι καρδιακές ταλαντώσεις επηρεάζουν όλη την αλυσίδα των ρυθμικών λειτουργιών, που συμβαίνουν με ορισμένη σειρά. Στο 2ο στάδιο η ταλάντωση στο εσωτερικό του κρανίου, μια σειρά δονήσεων που αφορούν όχι μόνο τα σκληρά μόρια αλλά τον ίδιο τον εγκέφαλο. Στο 3ο στάδιο δημιουργούνται στάσιμα κύματα, που δονούν τις κοιλίες του εγκεφάλου και επεκτείνονται από τις κοιλίες σε όλο το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στο νωτιαίο μυελό που διατρέχει τη σπονδυλική στήλη. Στο 4ο στάδιο ερχόμαστε στο μηχανισμό της αφύπνισης όπου από τις κοιλίες του εγκεφάλου τα στάσιμα κύματα περνούν στο φλοιό του εγκεφάλου αρχίζοντας να τον διεγείρουν. Η δημιουργία του στάσιμου κύματος στον εγκεφαλικό φλοιό ανιχνεύεται μόνο στην κατάσταση του διαλογισμού, ούτε στον ύπνο , ούτε στην χαλάρωση δημιουργώντας αίσθημα απόλαυσης και ευφορίας, εμπειρίας της έκστασης. Στο 5ο στάδιο δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο εντός του εγκεφάλου που τον μετατρέπει τον εγκέφαλο ένα είδος πομποδέκτη, συντονισμένου με τα εξωτερικά πεδία του περιβάλλοντος. Η εμπειρία της αφύπνισης της κουνταλίνη αποδίδεται από τον Itzhak Bentov σε συντονισμό των παλμών του εγκεφάλου (7,5 Hz τιμή που αντιστοιχεί στα κύματα α και θ ), με το μαγνητικό πεδίο της γης (αντήχηση Schuman περίπου στα 7,5 Hz). (Νοτόπουλος 166-171)

Σύμφωνα με μια επιστημονική πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας -Λος Άντζελες (UCLA) έγινε μια μελέτη πάνω στο διαλογισμό. Η Αϊλιν Λούντερς κάνοντας μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Neurolmage” χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών που διαλογίζονταν πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24 έτη). Διαπιστώθηκε ότι περιοχές του εγκεφάλου είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. (Νέος Αγών Καρδίτσης 2009 : 9)
Οι περιοχές που είναι μεγαλύτερες είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος , ο δεξιός θάλαμος, και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές που σχετίζονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από εκείνη των διαλογιζομένων. Η έρευνα εστιάστηκε σε μορφές διαλογισμού όπως βουδιστικού διαλογισμού, Ζαζέν, βιπασάνα, και σάματα και διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των διαλογιζομένων. Μένει να διαπιστωθεί με πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο αν η αύξηση του μεγέθους οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) ,στην αύξηση μεγέθους των υφιστάμενων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή “καλωδίωση” των νευρώνων μεταξύ τους. (Νέος Αγών Καρδίτσης 2009 : 9)

 



μ) Στην Ελλάδα ο Νικόλαος Ανδρέου Μαργιωρής(Η.Λ.Κατσιάμπας 2009 : 150-155) Έλληνας μεταφυσικός φιλόσοφος ίδρυσε το Ομακοείο Αθηνών το 1976 και δίδαξε τα συστήματα της γιόγκα, μεταξύ των οποίων τη επιστημονική μέθοδο της Ράτζα Γιόγκα. Κατόπιν ίδρυσε το Ομακοείο Λαμίας το 1990 και το Ομακοείο Τρικάλων το 1991. Με το πέρας των ετών άρχισαν να δημιουργούνται νέα Ομακοεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων το Ομακοείο Καρδίτσας το 1999, που διδάσκει τη ράτζα γιόγκα από την αρχή της λειτουργίας του.






Επίλογος

Φτάνοντας στα συμπεράσματα οι λέξεις ράτζα γιόγκα σημαίνει βασιλική ένωση και αφορά τη σύνδεση της συνειδητής αντίληψης με το εσωτερικό είναι. Η προέλευση της ράτζα βρίσκεται σε ένα προκατακλυσμιαίο πολιτισμό που ονομάζεται “Δραβίδες”. Ο Πατάντζαλι και οι Ουπανισάντ αναβίωσαν τις τεχνικές της ράτζα . Σκοπός της ράτζα είναι η Εσωτερική Πραγμάτωση. Στην ανατολή τα μεταφυσικά κινήματα και οι θρησκείες έχουν υιοθετήσει τεχνικές της γιόγκα . Στην Δύση έχουν υιοθετηθεί από μερικά μεταφυσικά κινήματα και διάφορους φορείς. Η Ράτζα συνδέεται με το τρίτο φιλοσοφικό σύστημα τη Σάμκυα και δημιουργεί την Καϊβαλάγια. Η ράτζα αναγνωρίζει την ύλη ως ένα ενεργειακό χώρο όπου η παλμικότητα των ατόμων και η μαγνητική ροή είναι τα κύρια συστατικά της ύλης. Η ράτζα έχει δύο πλευρές . Η πρώτη ακολουθεί το διαλογισμό και η δεύτερη τη θέληση -πίστη. Η ράτζα χωρίζει τον εγκέφαλο σε τρία μέρη , τη συνείδηση , υποσυνείδηση και την υπερσυνείδηση. Οι επιδράσεις της ράτζα συντελούνται σε σωματικό, νοητικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.
Η εφαρμογή της ράτζα δεν επαρκεί από μονή της αλλά χρειάζεται και η σύνδεση με τα άλλα συστήματα της γιόγκα για να φτάσουμε στην εσωτερική πραγμάτωση. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει τα οφέλη του διαλογισμού επί της καρδιακής λειτουργίας , της μείωσης των σωματικών προβλημάτων, της μείωσης του καπνού και του ποτού. Επίσης έχει ωφελήσει στη μείωση του ρυθμού της γήρανσης. O Itzhak Bentov χώρισε σε πέντε στάδια την εφαρμογή του διαλογισμού και της κουνταλίνη σύμφωνα με την ερευνά του. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια -Λος Άντζελες με επικεφαλής την Αϊλιν Λούντερς έδειξε ότι όσοι διαλογίζονται έχουν αισθητά μεγαλύτερες περιοχές του εγκεφάλου από εκείνους, που δεν διαλογίζονται. Στην Ελλάδα ο Ν. Α. Μαργιωρής δίδαξε την επιστημονική μέθοδο της Ράτζα γιόγκα και συνεχίζει να διδάσκεται στα Ομακοεία που λειτουργούν ανά περιοχές της Ελλάδας.








ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



1. Γ. Τζαμαλούκας & Ε. Παπασπύρου Ουπανισάντ του Γιόγκα (Μετ. Γ. Τζαμαλούκας-επιμ. Ε. Παπασπύρου) (1978) Αθήνα , Δωδώνη
2. Γ. Ζωγραφάκη (1978) (Εισαγωγή-Επιλογή -Μετάφραση Γ. Ζωγραφάκης) Βέδες , Αθήνα, Δωδώνη
3. Δ. Κ. Βελισαρόπουλος (1987) Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας -Από τη Βεδική ως τη Σύγχρονη Εποχή ,3η εκδ., Αθήνα- Γιάννενα , Δωδώνη
4. Ν. Α. Μαργιωρής (1983) Ράτζα Γιόγκα – Ανύψωση του Νου Από τη Συνείδηση στην Υπερσυνείδηση, Αθήνα , Κληρονόμοι Ν.Α.Μαργιωρή
5. Ν.Α.Μαργιωρή (Επιμ. Σ. Γ. Πολυζώης- Λ. Σ. Πολυζώη) (1997) Το Μυστικό Της Χάθα Γιόγκα ,2η εκδ. , Αθήνα, Κληρονόμοι Ν. Α. Μαργιωρή
6. Ν.Α.Μαργιωρής (1988) Κρίγια Γιόγκα – Πρακτική Μέθοδος Δίχως Δάσκαλο της Σωματοψυχικής Θεραπευτικής , Αθήνα, Κληρονόμοι Ν.Α.Μαργιωρή
7. Ν. Α. Μαργιωρής(Επιμ. Σ. Πολυζώη- Λ. Πολυζώη) (1989) Κάρμα- Ο Νόμος Της Ανταποδοτικής Δικαιοσύνης , Αθήνα, Κληρονόμοι Ν. Α. Μαργιωρή
8. Η. Λ .Κατσιάμπας (επιμ. Η. Λ. Κατσιάμπας , Σ. Α. Σκουμή & άλλοι) (1995) Από το Στόμα Του Δασκάλου Στο Αυτί του Μαθητή – Με Εμπεριστατωμένο Γλωσσάριο Για τους Σπουδαστές Της Γιόγκα, Αθήνα, Ομακοείο Τρικάλων
9. Σ. Βιβεκανάντα Γιόγκα (Φ. Βώκος) (1983) Ράτζα , Μπάκτι, Κάρμα και οι Αφορισμοί του Πατάντζαλι με σχόλια του Βιβεκανάντα , Αθήνα, Δίβρης
10. Σ. Βιβεκανάντα (Μετφ. Γ. Μανέττα) (1991) Ράτζα Γιόγκα- Η Γιόγκα της Συγκέντρωσης και της Αυτοκυριαρχίας – Μαζί με τα Γιόγκα -Σούτρας του Πατάντζαλι , Αθήνα , Κονιδάρης
11. Σ. Βιβεκανάντα (Μετφ Γ. Μανέττας -Φ. Βώκος) (1998) Γκνιάνα Γιόγκα – Η Γιόγκα Της Φιλοσοφικής Αναζήτησης ,(1η εκδ. 1981) 2η εκδ., Αθήνα, Κονιδάρης
12. Σ. Βιβεκανάντα (Μετφ. Γ. Μανέττας) (1993) Μπχάτι Γιόγκα – Η Γιόγκα Της Αγάπης Και της Αφοσίωσης Στο Θεό – Μαζί με Τα Μχακτι Σούτρας του Ναράντα , Αθήνα , Κονιδάρης
13. Σ. Βιβεκανάντα (Μετφ. Γ. Μανέττας) (1993) Κάρμα Γιόγκα – Η γιόγκα της Ανιδιοτελούς Δράσης , Αθήνα , Κονιδάρης
14. Αλίκη Μπέϊλη (1950) Το Φως Της ψυχής -Παράφρασις των Αφορισμών της Γιόγκα του Πατάντζαλι , Λονδίνο , Lucis Press Limited 21, Cecil Court, Charing Cross Road W.C.2
15. Ε. Γουντ (Μετφ. Α. Τσακάλη) (1977) Γιόγκα – Εισαγωγή – Ανάλυση, Αθήνα, Πύρινος Κόσμος
16. Β. Γ. Εβανς – Γουέντζ (μετφ. Α. Νάνου- Διορθ. Α. Τσάκαλης) (1985) Θιβετανική Γιόγκα και Μυστικές Διδασκαλίες , Αθήνα , Τηλορήτης
17. Χ. Γιοχάρι (Μετφ. Ε. Μαντζώρου) (2002) Εργαλεία Για Το Τάντρα , Αθήνα , Κέδρος
18. Χ. Γιοχάρι (Μετφ. Α. Λυμπερόπουλος) (2000) Τσάκρα – Τα Ενεργειακά Κέντρα Μεταμόρφωσης, Αθήνα, Κέδρος
19. L. Lidell, Narayani ,G. Rabinovitch (Μετφ. Ν. Παπάζογλου -επιμ. Σ.Λ. Σταυροπούλου) (1983) Το Βιβλίο της Γιόγκα – Ολοκληρωμένη Πρακτική Μέθοδος , Αθήνα, Δίδυμοι
20. Ρ. Νατζέμυ (Μετφ. Μ. Καραμάνη- Επιμ. Ε. Κονταξή) Η Τέχνη του Διαλογισμού , Αθήνα , Αρμονική Ζωή
21. M. Peters , Ι. Γεωργακούδης & άλλοι (Επιμ. Σ. Τασούλας) (2000) Σύγχρονη Ψυχολογία , Αθήνα , Αλέξανδρος
22. Γ. Νοτόπουλος Τάντρα & Κουνταλίνη Γιόγκα στο περιοδικό Ανεξήγητο, τομ. 2 , Αθήνα , Ωρίων σελ 166-171
23. Τζ. Ντ. Γουόλτερς (Μετφ. Α. Λυμπερόπουλος) (1996) Υπερσυνείδηση , ένας οδηγός Διαλογισμού, Αθήνα, Κέδρος
24. D. Chopra M.D , D. Simon , MD (Μετφ. Τ. Ραπακούλια- επιμ. Χ. Γαλανάκη) (2005) Οι Επτά Πνευματικοί νόμοι της Γιόγκα – Ένας Πρακτικός Οδηγός για υγεία , αρμονία και πνευματική επίτευξη , Αθήνα, Έσοπτρον
25. “Μεγαλύτερος και Πιο Υγιής ο εγκέφαλος με το διαλογισμό” στην τοπική εφημερίδα Νέο Αγώνα Καρδίτσης , Αριθ. Φυλ 23613 , 24 Μαϊου ,2009
26. Η. Λ. Κατσιάμπας (Εποπτεία Θ. Βερεμής -επιμ. Μ. Κατσιγέρας -Διορθ κειμε. Ν. Κιοσεογλου , Ν. Χρυσολωράς) “Νικόλαος Α. Μαργιωρής” στους «Μεγάλους Έλληνες Οι Κορυφαίοι Όλων των Εποχών» τομ 2 , 2009, Νέο Φάληρο, Εκδόσεις Σκαϊ σελ 150-155

 

 

 

Άρθρο 35 - ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

  • Κατηγορία: news
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 09:57
  • Γράφτηκε από τον/την Super User
  • Εμφανίσεις: 14983

 

 

ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

 

Του Ελευθερίου Τσιάπουλα, ιδρυτή του Ομακοείου Καρδίτσας

 

 

Εισαγωγή

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τα εφόδια , οφέλη και τη δράση της κρίγια γιόγκα ,ένα από τα συστήματα της γιόγκα. Οι ενότητες που θα μας απασχολήσουν είναι α) τι είναι η κρίγια β) τα μέρή της και ο σκοπός της γ) η προέλευσή της δ) το φιλοσοφικό της περιεχόμενο ε) η αντίληψη της κρίγια για τον κόσμο και τον άνθρωπο στ) η έννοια της ασθένειας η) η θεραπεία κατά την αντίληψη της κρίγια θ) τα εφόδια –μέσα για την αποκατάσταση ι) προϋποθέσεις εισαγωγής ενός μαθητή στο συγκεκριμένο σύστημα κ) η σχέση της κρίγια με άλλα γιογκικά συστήματα και λ) που διδάσκεται σήμερα. Τα σημεία αυτά θεωρούμε ότι καλύπτουν σημαντικές πτυχές του ζητήματος.

 


α) Η κρίγια γιόγκα είναι σύστημα εκπαίδευσης με στόχο να συνδέσει την ανθρώπινη ύπαρξη με το εσωτερικό της «είναι» ή αλλιώς τον εξωτερικό άνθρωπο με τον εσωτερικό. Η κρίγια έρχεται να συνδέσει τη συνείδηση με την υποσυνείδηση για να φέρει την εναρμόνιση σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. (Γιογκανάντα 1956 : 313-326 ; Μαργιωρής 1988 : 15-17, 346-348)

 


β) Η κρίγια χωρίζεται σε δύο μέρη την σωματοθεραπευτική και την ψυχοθεραπευτική. Το τρίτο μέρος είναι το μυητικό μέρος που έχει ως στόχο την ένωση του ανθρώπου με το βαθύτερό του «είναι». (Μαργιωρής 1988 : 18-23, 343-348 ; Γιογκανάντα 1956 : 313-326 )

 



γ) Η προέλευση της κρίγια γιόγκα κατά τη μεταφυσική αντίληψη είναι προκατακλυσμιαία και αναβιώθηκε από τους μύστες. Υπήρξαν τέσσερις προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί που είναι η Υπερβόρεια, Αδαμιαία, Λεμούρια και η Ατλάντια φυλή. Οι προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν υψηλούς εξελεγκτικά πολιτισμούς. Στην τέταρτη Ρίζα-φυλή έλαβε χώρα μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Δραβίδων, προγόνων των Ελλήνων, με τους Ατλάντιους περί τα 16000 π.Χ .(81) Συνέπεια ήταν γίνουν μεγάλοι κατακλυσμοί που πλημμύρησαν την ενδοχώρα της μεσογείου και διαμόρφωσαν το σημερινό γεωλογικό τοπίο. (Μαργιωρής 1985α : 30-32, 116 -118, 346-347, 348-349)
Τμήματα πληθυσμών που ζούσαν στα όρη διασώθηκαν και επέζησαν. Έτσι ο πολιτισμός των Δραβίδων χωρίστηκε σε εκείνους που ζούσαν στη νήσο κρήτη, στους μικρασιάτες (Λέλεγες, Κάρες, Λυκείους κλπ) και στους Αιγυπτίους (Βόρειους Αιγυπτίους και Λυβύους). Τμήμα του πληθυσμού αναχώρησε σε σχήμα ριπιδιού προς τη σημερινή Ινδία και εγκαταστάθηκε από το 16ο παράλληλο και κάτω. Το ένα τμήμα αναχώρησε από την Αίγυπτο, Ερυθρά θάλασσα, Περσικό Κόλπο, και ύστερα Κεϋλάνη και κατέληξε στη Νότια Ινδία. Το άλλο το βόρειο σκέλος έφυγε από τη Μικρά Ασία , την Κασπία θάλασσα μπήκε στο Ιράκ, Ιραν και ύστερα στην κοιλάδα του Ινδού. Η μετανάστευση ξεκίνησε περί τα 8.000 π.Χ περίπου[1]. (Μαργιωρής 1996 : 65-73)



δ) Άλλος παράγοντας όμως που αναβίωσε και επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της κρίγια γιόγκα είναι οι μύστες, σάρωση0007δηλαδή οι απολυτρωμένοι εκείνοι που κατάφεραν να σάρωση0008κατακτήσουν την υλική τους φύση και να εισέλθουν στο άβατο του πνεύματος. Ειδικά παραδείγματα είναι ο Παραμαχάμσα Γιογκανάντα με το έργό του «Η Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι» μετέδωσε στη δύση τη γνώση της κρίγια γιόγκα. Ο Νικόλαος Ανδρέου Μαργιωρής με το έργο του «Κρίγια γιόγκα, Πρακτική Μέθοδος της Σωματοψυχικής Θεραπευτικής» αναβίωσε την κρίγια με πλήρεις λεπτομέρειες θεωρητικά και πρακτικά. (Γιογκανάντα 1956 : 313-326 ; Μαργιωρής 1988 : 15-17)
Τονίζουμε ότι η κρίγια μαζί με τα άλλα συστήματα της γιόγκα εμπεριέχεται στο πεδίο του εσωτερισμού-μεταφυσικής και κλάδων όπως η «Εσωτερική Φιλοσοφία», τα «Αρχαία Μυστήρια», οι «Προκατακλυσμιαίοι Πολιτισμοί», η «Εσωτερική Μύηση», «Διαλογισμός», «Εσωτερική Θεραπευτική» κλπ που διδάχτηκαν και διδάσκονται από τους μύστες και τους εκπροσώπους της μεταφυσικής. (Μαργιωρής 1980 : 23-26)



ε) Το φιλοσοφικό μέρος της κρίγια όπως και των άλλων συστημάτων της γιόγκα υπάγονται σε ένα από τα έξι φιλοσοφικά συστήματα της γιόγκα. Σε συνδυασμό με το σύστημα της «σαμκύα» δίνουν την «Κάρμα Μιμάμσα» που έχει ως στόχο την απολύτρωση του ανθρώπου, τη λεγόμενη «Καϊβαλαϊα» (Kelvalya). Το σύνολο των συστημάτων της γιόγκα χρησιμοποιούν για την ερμηνεία και ανάλυση της δομής του κόσμου το σύστημα της «σάμκυα». (Bελισσαρόπουλος 1987 :197-216 ; Μαργιωρής 1983 : 190-198)



στ) Η αντίληψη της κρίγια γιόγκα για τον κόσμο και τον άνθρωπο είναι ότι και τα δύο χαρακτηρίζονται από δύο κύρια στοιχεία που είναι τα α) άτομα και β) οι παλμικές τους δονήσεις. Τη δραστηριότητα των στοιχείων αυτών ονομάζουμε «Ενεργειακό Δυναμισμό» κατά τη μεταφυσική, «Πράνα» κατά τη γιόγκα, «Τσι» κατά την κινεζική φιλοσοφία, «Όδιο» κατά το Σαρλ Φον Ραϊχεμπαχ , «Ελεύθερη Ενέργεια» κατά τον Τέσλα, «Οργόνη» κατά το Βίλχελμ Ραϊχ κλπ Την αντίληψη της κρίγια πρεσβεύουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα μεταφυσικά κινήματα. (Μαργιωρής 1988 : 24-29; Μαργιωρής 1985 : 178-180)
Ο κόσμος και το ανθρώπινο σώμα καλύπτονται από ένα βαθύτερο σύμπαν που είναι πανομοιότυπο με το φυσικό, αλλά αόρατο και μη αντιληπτό από τις πέντε αισθήσεις και ονομάζεται στη μεταφυσική ορολογία «αιθερικό σύμπαν». Ο ενεργειακός δυναμισμός του αιθερικού σύμπαντος είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που μπορούν να πιάσουν οι αισθήσείς μας. Το αιθερικό σύμπαν είναι τμήμα του σύμπαντός μας και κατέχει τα 4/7 του σύμπαντός μας. Τα υπόλοιπα 3/7 καλύπτουν τις τρεις καταστάσεις της φυσικής ύλης, που είναι η στερεή, υγρή, και αέρια. (Μαργιωρής 2000 : 30-35)
Το αιθερικό σώμα είναι πανομοιότυπο με το φυσικό και κάθε άτομό του έχει ένα πανομοιότυπο φυσικό. Το πρώτο σώμα συνδέεται με το φυσικό και εξακοντίζει στο δεύτερο αιθερικό δυναμισμό για να επιζήσει. Δηλαδή το φυσικό πέραν της τροφής, νερού και αέρα λαμβάνει και αιθερικό δυναμισμό. Επίσης το αιθερικό διαθέτει τη δική του ανατομία, φυσιολογία και παθολογία και επηρεάζει καθοριστικά τις λειτουργίες του φυσικού φορέα. Το αιθερικό συνδέεται με την υποσυνείδηση και αυτή με το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου. (Μαργιωρής 2000 : 30-35)
Η συνείδηση του ανθρώπου συνδέεται με το φυσικό σύμπαν και το νευρικό σύστημα, που συλλέγει πληροφορίες από το αντιληπτό σύμπαν.
Υπάρχει και η υπερσυνείδηση που συνδέεται με το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που είναι ικανό να συλλαμβάνει υψηλές δονήσεις από ακτινοβολίες προερχόμενες από άλλες διαστάσεις. (Μαργιωρής 1983 : 17-19)



η) Η έννοια της ασθένειας κατά την κρίγια είναι η διασάλευση των ενεργειακών δονήσεων των ατόμων και ενεργειακών πεδίων (συμπαθητικό ,παρασυμπαθητικό) που διέπουν το ανθρώπινο σώμα, η διατάραξη της συνεργασίας αιθερικού και φυσικού σώματος και η εμπλοκή της φυσικής και ενεργειακής ροής των μαγνητικών ρευμάτων της ζωής που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα. Τούτα τα γεγονότα φέρνουν την ανισορροπία και ασθένεια στον άνθρωπο σε επίπεδο σωματικό. (Μαργιωρής 2000 : 18-22)
Σε ψυχικό επίπεδο οι εμμονές και οι φοβίες είναι εκείνες που ριζώνονται στο υποσυνείδητο και κυριαρχούν τον άνθρωπο επηρεάζοντας τη ζωή και συμπεριφορά του. Συνήθως προέρχονται από εικόνες-υποβολές που λαμβάνει ο νους του ανθρώπου που δρουν αρνητικά επάνώ του. Σε φυσικό επίπεδο η συμπλοκή των νευρικών καναλιών του νευρικού συστήματος εδραιώνει τη ψυχική ασθένεια ή πιο σωστά τη «νοοασθένεια» (Μαργιωρής 2000 : 22-23)

 



θ) Η εκπαίδευση στη κρίγια σημαίνει την εξοικείωση-εκμάθηση του μαθητή στον έλεγχο των δονήσεων του αιθερικοφυσικού σώματος και νου με συνέπεια να είναι σε θέση να ελέγχει και να επενεργεί κατάλληλα στον εαυτό του και να τον θεραπεύει.
Η κρίγια γιόγκα στη σωματοθεραπευτική επενεργεί δημιουργώντας κατάλληλους ενεργειακούς δυναμισμούς στα πεδία ή σημεία, που έχουν το πρόβλημα. Συνέπεια είναι ότι επαναφέρει τη χαμένη ενεργειακή διασάλευση, ξυπνά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού εκκρίνοντας τις κατάλληλες ορμόνες, εναρμονίζει και συνενώνει το φυσικό με τον αιθερικό φορέα, αναζωογονεί με πρανικό -ενεργειακό δυναμισμό τον οργανισμό, αναπλάθει φθαρμένα κύτταρα, ανανεώνει, επαναρυθμίζει, ισχυροποιεί , ατσαλώνει και χαλυβδώνει το μυϊκό και νευρικό σύστημα, το ενεργειακό πεδίο και φυσικό φορέα έπειτα από εξακολουθητική, συστηματική άσκηση του ασκούμενου. Επιβραδύνει σε σημαντικό βαθμό τη γήρανση. (Μαργιωρής 2000 : 15-17, 18-22)
Η εναρμόνιση και συνένωση του φυσικού με το αιθερικό επιτυγχάνεται με την αναβίβαση και μετασχηματισμό των δονήσεων που συμπλέει προς τη σύζευξη με το αιθερικό σώμα. Τότε το αιθερικό σώμα συντονίζεται κατάλληλα με το φυσικό και το δεύτερο είναι σε θέση να λάβει τις αιθερικές ακτινοβολίες που θα του ξυπνήσει δυνάμεις για επαναφορά κάθε διασάλευσης. (Μαργιωρής 2000 : 15-17, 18-22)
Η κρίγια στη ψυχοθεραπευτική αποβάλλει ό,τι αρνητικό με τη συνένωση και συνεργασία της συνείδησης με την υποσυνείδηση. Τούτο είναι σημαντικό διότι πλέον εγγράφεται στο υποσυνείδητο μια νέα εικόνα που αναιρεί την αρνητική. Σημαίνει και την απεμπλοκή των νευρικών καναλιών. (Μαργιωρής 2000 : 22-23)



ι) Οι μέθοδοι της κρίγια γιόγκα είναι βασικές τέσσερις που συνεργάζονται μεταξύ τους και είναι α) Νους β) Πνοή γ) Κίνηση δ) Χρόνος. Ο σάρωση0002νους συνδέεται με τη συγκέντρωση. Η εκπαίδευση στην αναπνοή σημαίνει την ανάπτυξη ισχυρού εσωτερικού ενεργειακού δυναμισμού. Η κίνηση βοηθά στο μετασχηματισμό των δονήσεων. Ο χρόνος συμβάλει στην επίτευξη του χρονικού και συστηματικού ρυθμού των ασκήσεων. (Μαργιωρής 2000 : 34-35)
Στο ψυχοθεραπευτικό μέρος η αναπνοή, η συγκέντρωση, η μέθοδος της σύγκρισης, της φαντασίας και της χαλάρωσης επιδρούν στο νου σάρωση0001αποβάλλοντας κάθε κακή έξη, φοβία ή μανία. Η εκπαίδευση στην αναπνοή αναζωογονεί, ενδυναμώνει, ανανεώνει και «καίει» κάθε αρνητική τάση του ανθρώπου, επαναφέροντας τον ορθό κραδασμό- δονισμό-κατάσταση και την ισορροπία στο ψυχισμό του ανθρώπου. (Μαργιωρής 2000: 269-271, 272-274, 275-277) Η κρίγια εμπεριέχει την ηθικοπλαστική πλευρά που είναι επίσης σημαντική. (Μαργιωρής 1983 : 41-42 ;Μαργιωρής 2000 : 266-268)
Η κυριαρχία ή ο έλεγχος των δονήσεων στο σωματικό και ψυχικό μέρος μυεί τον άνθρωπο να εισέρχεται στο βάθος της ύπαρξής του. (Μαργιωρής 2000 : 341- 345, 346-348 , 349- 353 ; Γιογκανάντα 1956 : 313 -326)

 



κ) Για να γίνει κάποιος μαθητής της κρίγια γιόγκα απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτο η ροπή του ανθρώπου για εσωτερική ανάπτυξη και ανάγκη βελτίωσης του εαυτού του, πειθαρχία στο πρόγραμμα που ακολουθείται, ενδοσκόπηση και σταδιακή πραγμάτωση. (Μαργιωρής 2000 : 266-271)
Η επαφή με ένα «δάσκαλο» της γιόγκα ή εκπαιδευτή του εσωτερισμού, η μελέτη βιβλίων, η παροχή γνώσης, η καθοδήγηση και οι συμβουλές οδηγούν σταδιακά και βαθμηδόν τον εκπαιδευόμενο στον έλεγχο, την αυτοκυριαρχία και το σταδιακό μετασχηματισμό του εαυτού του.
Πριν την εισαγωγή του εκπαιδευομένου πρέπει να είναι ενήμερος για το σκοπό της εκπαίδευσής του.



λ) Η κρίγια αποτελεί την απαραίτητη εισαγωγή γενικότερα στο πεδίο των άλλων συστημάτων της γιόγκα και εν μέρει εμπεριέχει στοιχεία των άλλων ειδών.
Γιογκικές τεχνικές όπως η συγκέντρωση, οι αναπνοές, η χαλάρωση στη κρίγια προπαρασκευάζουν τον μαθητευόμενο για τη ράτζα και τη κουνταλίνη, όπου απαιτούνται ηθικοί κανόνες ποικίλων ειδών αναπνοές, διαλογισμό, και εξειδικευμένες μορφές χαλάρωσης. (Μπέϊλη 1950 : 68, 108, 71-73, 88-92)
Η εκπαίδευση στην κρίγια σημαίνει ότι ο άνθρωπος εξοικειώνεται με το σώμα και το νου σε σημείο, που να υπερβαίνει δυσφορίες, αδυναμίες πάσης φύσεως λόγω του ενεργειακού δυναμισμού, που επιβάλει στη ψυχοσωματική του δομή αναβιβάζοντας και μετασχηματίζοντας τη συχνότητα των δονήσεών του. Ο άνθρωπος υπερβαίνει τη σχέση του αιτίου και του αποτελέσματος ,δηλαδή το κάρμα που μπορεί να είναι μια ασθένεια υπαγόμενος σε μια νέα γραμμή εξέλιξης-πεπρωμένου. Ο άνθρωπος δια της κρίγια πραγματοποιεί υπερβάσεις του κάρμά του ή του «νόμου της ανταποδοτικής δικαιοσύνης» διότι έχει γνωρίσει πως να μεταλλάσει μέσά του τις συχνότητες που επιβάλλουν νέους νόμους. (Γιογκανάντα 313-314 ; Μαργιωρής 1989 ; 145-191 ; Βιβεκανάντα 1993 : 113- 125)
Η κρίγια εισαγάγει τον άνθρωπο στη «γιόγκα της γνώσης», τη «γκνάνι γιόγκα» διότι διδάσκει στον άνθρωπο τη δομή του κόσμου θεωρητικά και πρακτικά. Η κρίγια εισαγάγει τον άνθρωπο στην εσωτερική γνώση. Διδάσκει την προέλευση του ανθρώπου, την εξέλιξή του, το ουσιαστικό τέλος, που είναι η πραγμάτωση του. Εισάγει τον άνθρωπο στην γκνάνι γιόγκα. (Βιβεκανάντα 1998 : 29-46, 47-63 ; Μαργιωρής 1985 : 151 -153)
Η κρίγια γιόγκα εισαγάγει τον άνθρωπο στη μάντραμ γιόγκα ή τη «γιόγκα των λέξεων». Η διάρκεια των ασκήσεων κατά την κρίγια μπορεί να γίνει δια ειδικών λέξεων, που να αναζωπυρώνουν την πίστη και τη θέληση του εκπαιδευομένου και να εκλύουν σημαντικές εσωτερικές δυνάμεις. (Μαργιωρής 1983 : 44-45)
Η κρίγια εισάγει τον άνθρωπο στη γιόγκα της πίστης ή της θέλησης, τη μπάκτι. Όσο ο μαθητής της κρίγια επιτυγχάνει νίκες επί του εαυτού του τόσο ισχυροποιείται η θέλησή του. Έτσι αναπτύσσει τον ιερό ενθουσιασμό. Ο κρίγια γιόγκι προσανατολίζεται ή ενημερώνεται για τη μπάκτι. (Βιβεκανάντα 1993 : 15-23 ; Μαργιωρής 1983 : 47-50 )
Η κρίγια εισάγει το μαθητή της και στη «σουρατ σάμπτ» γιόγκα που έχει ως στόχό της το άκουσμα του γιόγκι του επουράνιου ηχητικού κυλιόμενου ρεύματος. Η κρίγια δια της συγκέντρωσης, αναπνοών, χαλάρωσης και νοητικών ασκήσεων εκλεπτύνει σημαντικά τον ανθρώπινο νου να συντονίζεται με κάθε είδους δονήσεις ικανές να του αποφέρουν σημαντικές πληροφορίες. (Μαργιωρής 1983 : 50-51)



μ) Η διδαχή της κρίγια πραγματοποιείται σήμερα θεωρητικά και πρακτικά από κέντρα της γιόγκα[2], κέντρα εσωτερικής φιλοσοφίας[3], γυμναστήρια, εσωτερικά τάγματα στη δύση. Στην ανατολή διδάσκεται στα άσραμ, στα κυβερνητικά σχολεία και σε σχολές της γιόγκα[4].
Η γιόγκα μεταξύ των οποίων και η κρίγια έχει τεθεί σε έρευνες επιστημονικών εργαστηρίων για να διαπιστωθεί η σωματική και ψυχική επίδρασή της στον άνθρωπο με σημαντικά αποτελέσματα. Έχει γνωρίσει την αναγνώριση από επίσημους φορείς διαφόρων χωρών.[5]
Στην Ελλάδα ο Έλληνας μύστης Ν. Α. Μαργιωρής(1913-1993) ιδρύοντας το Ομακοείο Αθηνών το 1976 συνέγραψε το έργο με τίτλο «Κρίγια Γιόγκα , Πρακτική Μέθοδος της Σωματοψυχικής Θεραπευτικής» και εκδόθηκε το 1988 με θεωρητική και πρακτική απόδοση. Η μέθοδος της κρίγια πρωτοδιδάχτηκε από τον Έλληνα και Μύστη Νικόλαο Ανδρέου Μαργιωρή στην Ελλάδα και από τότε διδάσκεται σε κάθε Ομακοείο που λειτουργεί ανά περιοχή της Ελλάδας. Η διδασκαλία της κρίγια γιόγκα του Ν. Α. Μαργιωρή είναι η αναβίωση της προκατακλυσμιαίας γνώσης και απόλυτα συμβατή για τις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου. Από το 2005 διδάσκεται στο Ομακοείο Καρδίτσας.





Επίλογος

Η κρίγια σύστημα εκπαίδευσης με στόχο την αντίληψη της εσωτερικής ύπαρξης του ανθρώπου. Χωρίζεται σε δύο μέρη τη σωματοθεραπευτική και τη ψυχοθεραπευτική και στο μυητικό μέρος. Η προέλευση της γιόγκα είναι προκατακλυσμιαία και μέσα από τη μετανάστευση αρχαίων λαών μεταφέρθηκε στη σημερινή Ινδία. Οι μύστες την αναβίωσαν, αναλύοντας τη δομή και την προσφορά της κρίγια. Το φιλοσοφικό περιεχόμενο της κρίγια όπως και άλλων γιογκικών συστημάτων ονομάζεται «κάρμα μιμάμσα» και έχει ως στόχο την απολύτρωση του ανθρώπου. Η αντίληψη της κρίγια είναι ότι τα άτομα με τις παλμικές τους δονήσεις δομούν και συνθέτουν το φυσικό και το αιθερικό σύμπαν. Η διασάλευση του ενεργειακού δυναμισμού σε φυσικό και αιθερικό επίπεδο φέρνει την ασθένεια σε σωματικό επίπεδο αλλά και σε ψυχικό. Η θεραπεία στην κρίγια επιτυγχάνεται με την εκμάθηση ελέγχου των δονήσεων που με τη δημιουργία κατάλληλων ενεργειακών δονήσεων –δυναμισμών επιφέρουν την επαναφορά των διασαλευθέντων κραδασμών-συχνοτήτων της ύλης, την αναβίβαση δονήσεων, τη σύζευξη αιθερικού και φυσικού φορέα κλπ. Στην ψυχικό μέρος χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως η συγκέντρωση ,τεχνικές αναπνοών, χαλάρωση και νοητικές ασκήσεις όπως η σύγκριση όπου διαγράφονται οι αρνητικές εικόνες και αντικαθίστανται από την εγγραφή υγιών εικόνων. Η εκμάθηση ελέγχου των δονήσεων έχει και το μυητικό της χαρακτήρα. Η εισαγωγή του ενδιαφερομένου απαιτεί ροπή προς την καλυτέρευση του εαυτού του ,ενδοσκόπηση, πειθαρχία στο πρόγραμμα που ακολουθείται, επαφή με ένα υπεύθυνο εκπαιδευτή του εσωτερισμού.
Η κρίγια αποτελεί απαραίτητη εισαγωγή στο πεδίο των άλλων γιογκικών συστημάτων όπως τη ράτζα και κουνταλίνη, κάρμα, γκνάνι, μάντραμ, μπάκτι, σουράτ σάαμπτ. Σήμερα η κρίγια γιόγκα διδάσκεται σε ανατολή και δύση από διάφορους φορείς όπως τα άσραμ της ανατολής, κοινόβια ή σχολές της δύσης, εσωτερικά τάγματα, γυμναστήρια κλπ






Βιβλιογραφία


1. Π. Γιογκανάντα(μετφ Ι. δ. Βορρές) Η Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι, 3η έκδ. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι. Δ. Κολλαρου & Σιας Α.Ε

2. Ν. Α .Μαργιωρή (1988) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Κρίγια Γιόγκα - Πρακτική Μέθοδο της Σωματοψυχικής Θεραπευτικής –50 Σωματικές θεραπείες, 20 Ψυχικές θεραπείες , Αθήνα, Εκδόσεις Κληρονόμοι Ν.Α.Μαργιωρή ,

3. Ν.Α.Μαργιωρή (1997) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Το Μυστικό της Χάθα Γιόγκα, Αθήνα, Εκδόσεις Κληρονόμων Ν.Α.Μαργιωρή

4. Η. Λ. Κατσιάμπα (1995) Από το Στόμα του Δασκάλου Στο Αυτί του Μαθητή –Με εμπεριστατωμένο γλωσσάριο Σανσκριτικής για τους σπουδαστές της γιόγκα , Τρίκαλα, Εκδόσεις Ομακοείο Τρικάλων

5. Η Λ. Κατσιάμπας (2002) Εγχειρίδιο –Οδηγός για Στελέχη & Εκπαιδευτές Εσωτερισμού σύμφωνα με το έργο του Πνευματικού Δασκάλου Νικολάου Ανδρέου Μαργιωρή (Ομακοείο Αθηνών) Εκδόσεις Έκδοση Δίγγλωση Ελληνοαγγλική Τρίκαλα : Ομακοείο Τρικάλων και Θεσσαλονίκης,

6. Α. Α. Μπεϊλη (1950) Το Φως της Ψυχής – Η επιστήμη και το αποτέλεσμά του - Παράφρασις των αφορισμών της γιόγκα του Παταντζαλι (2η εκδο.1950) , Αθήνα, Lucis Press Limited, Λονδίνο, Γενεύη, Ν. Υόρκη, Κέϊπταουν , Μόναχον

7. Σ. Βιβεκανάντα (1991) (μετφ Γ. Μανέττα) Ράτζα Γιόγκα – Η Γιόγκα της Συγκέντρωσης και της Αυτοκυριαρχίας, Μαζί με τα γιόγκα –σούτρας του Πατάντζαλι , Αθήνα, Eκδ. Κοδινάρη

8. Σ. Βιβεκανάντα (1998) (μετφ Γ. Μανέττας- Φ. Βώκος) Γκνιάνα Γιόγκα – η Γιόγκα της φιλοσοφικής αναζήτησης , 2η έκδο., Αθήνα , Εκδόσεις Κοδινάρη

9. Σ. Βιβεκανάντα (1993) (μετφ Γ. Μαννέτα) Κάρμα Γιόγκα – Η Γιόγκα της Ανιδιοτελούς Δράσης , Αθήνα, Εκδόσεις Κονιδάρη

10. Σ. Βιβεκανάντα(1993) (μετφ Γ. Μανέττα) Μπχακτι Γιόγκα – Η Γιόγκα της αγάπης και της Αφοσίωσης στο Θεό- Μαζί με τα Μπχακτι –σούτρας του Ναράντα , Αθήνα, Εκδόσεις Κοδινάρη

11. Ν. Α. Μαργιωρή (1983) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Ράτζα Γιόγκα –Ανύψωση του Νου από τη Συνείδηση ως την Υπερσυνείδηση , Αθήνα, Κληρονόμοι Ν.Α.Μαργιωρή

12. Ν. Α. Μαργιωρή (1989) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Κάρμα – Ο Νόμος Της Ανταποδοτικής Δικαιοσύνης, Αθήνα, Εκδόσεις Κληρονόμων Ν.Α.Μαργιωρή

13. Ν. Α. Μαργιωρή (1980) Τι είναι ο Εσωτερισμός , Αθήνα, Εκδόσεις Κληρονόμων Ν.Α.Μαργιωρή

14. Ν. Α. Μαργιωρής (1985α ) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Δίττομη Μεταφυσική Εγκυκλοπαίδεια ,Α΄ τομ. Αθήνα Εκδόσεις Κληρονόμων Ν. Α. Μαργιωρή

15. Ν.Α.Μαργιωρή (1996) (επιμ. Σ. Πολυζώης –Λ. Πολυζώη) Δραβίδες Οι Πρόγονοι των Ελλήνων , Αθήνα, Εκδόσεις Κληρονόμοι Ν. Α. Μαργιωρή

16. Ε. Γουντ (1977) (μετφ. Α. Τσακάλη) Γιόγκα Εισαγωγή –Ανάλυση στην επιστήμη της γιόγκα, Αθήνα, Πύρινος Κόσμος,


17. Χ. Γιοχάρι (2002) (μετφ Ε. Μαντζώρου) Εργαλεία για το Τάντρα, Κέδρος , Αθήνα


18. Χ. Γιοχάρι(2002) (Α. Λυμπερόπουλος ) Τσάκρα –Τα Ενεργειακά Κέντρα Μεταμόρφωσης , Αθήνα, Κέδρος


19. Μ.Νατζέμυ (1981) Γιόγκα για Υγεία και Ηρεμία-Ένας οδηγός Αρμονικής Διαβίωσης) , 6η έκδ. Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη


20. Ρ. Νατζέμυ (1992) (μετφ Μ. Καραμάνη) Η Τέχνη του Διαλογισμού, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή , Αθήνα


21. V. S. Alder(1986) (μετφ Ε. Ταμβάκη- επιμ. Μ.Σ. Στυροπούλου) Το Άνοιγμα του Τρίτου Ματιού , Αθήνα, Εκδόσεις Δίδυμοι


22. Δ. Βελισσαρόπουλος (1981) Ιστορία της Κινεζικής Φιλοσοφίας –Από τον 2ο αιώνα π.Χ ως το 1911 ,2ος τομ. Γιάννινα , Δωδώνη


23. Δ. Βελισσαρόπουλος (1992) Ιστορία της Ινδικής Φιλοσοφίας- από την βεδική ως την σύγχρονη εποχή , 4η έκδ. Γιάννινα , Δωδώνη


24. Ε. Λάζος (1973) (εισαγ.- επιλογή –μετφρ Γ. Ζωγραφάκης) Βέδες, Αθήνα , Εκδόσεις Δωδώνη

 

25. Ε. Λαζος (1978) (μετφ Γ. Τζαμαλούκας –επιμλ Ευθ. Παπασπύρου) Ουπανισάντ του Γιόγκα, Αθήνα : Δωδώνη


26. Δ. Β. Τσαπάρας (2008) (επιμ. Λ. Πολυζώη , Π. Βάσια, Δ. Καλέντης & άλλοι) «Μεγάλες Αλήθειες –Εμπνεύσεις για Διαλογισμό – Στοχασμό» Αθήνα : Πυθαγόρειο Ομακοείο

 

 

 

[1] Ν. Α. Μαργιωρής «Κρήτη, Το φυτώριο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» στο Ομακοείο , τευχ. 13, Ιούλιος- Αύγουστος 1979 σελ 10-13
[2] Κ. Χαϊντεμαν «Μαθητεύοντας δίπλα στους Δασκάλους της γιόγκα» στο Geo , τευχ 19, Δεκέμβριος 2007 , σελ 50- 59
[3] Ομακοείο Αθηνών, Τρικάλων , Λαμίας, Καρδίτσας και όπου λειτουργούν σχολές των Ομακοείων ανα περιοχές της Ελλάδας * Η Λ. Κατσιάμπας Εγχειρίδιο –Οδηγός για Στελέχη & Εκπαιδευτές Εσωτερισμού σύμφωνα με το έργο του Πνευματικού Δασκάλου Νικολάου Ανδρέου Μαργιωρή (Ομακοείο Αθηνών) Εκδόσεις Ομακοείο Τρικάλων και Θεσσαλονίκης, Δίγγλωση Έκδοση Τρίκαλα 2002 σελ 49-53 , 76-80
[4] Η. Λ Κατσιάμπας «Η επιστημονική μέθοδος της Γιόγκα- οι εφαρμογές της στο σύγχρονο άνθρωπο» στο Νέο Ομακοείο , τευχ 1ο , Εκδόσεις Ομακοείου Τρικάλων και Θεσσαλονίκης Καλοκαίρι 2001, σελ 13-23
[5] Η. Λ Κατσιάμπας «Η επιστημονική μέθοδος της Γιόγκα- οι εφαρμογές της στο σύγχρονο άνθρωπο» στο Νέο Ομακοείο , τευχ 1ο , Εκδόσεις Ομακοείου Τρικάλων και Θεσσαλονίκης Καλοκαίρι 2001, σελ 13-23

 

 

 

Photo gallery

Παραγγελίες Βιβλίων

 

1172660
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
786
713
2872
1166749
13023
17935
1172660